1. EN
  2. NL
  3. TR

Uzman Psikolog Nejla Yıldız-Belchinova

  • Ana Sayfa
  • Biyografi
  • Uzmanlık Alanları
  • Başvuru Süreci
  • Blog
  • İletişim

Ana Sayfa

Ve sen? Kendine giden o uzun yolculuğa ne zaman başlayacaksın? — Rumi
Nejla Yıldız-Belchinova’nın portresi

Merhaba, ben Nejla Yıldız-Belchinova. Hollanda’da kayıtlı ve lisanslı uzman psikolog (GZ-psycholoog) ve sertifikalı şema terapistiyim.

İstanbul’da başladığım mesleki yolculuğuma 2016’dan beri Amsterdam’da devam ediyorum. Yüz yüze ve online olarak, depresyon, kaygı, adaptasyon zorlukları, özgüven sorunları, travma, kayıp ve yas gibi konularda, Türkçe, İngilizce ve Hollandaca dillerinde yetişkinlere yönelik bireysel psikoterapi uyguluyorum. Danışanların beklentileri ve ihtiyaçlarına uygun olarak, görüşmelerde şema terapisi, EMDR ve bilişsel davranışçı terapi gibi farklı terapi yaklaşımları kullanmaktayım.

Terapistliğin yanı sıra, ruh sağlığı merkezlerinde tedavi koordinatörü (Regiebehandelaar) olarak çalışmakta ve psikologlara diagnostik ve psikoterapi konularında süpervizyon desteği sunmaktayım. Daha fazlasını okuyun

Hakkımda

Nejla Yıldız-Belchinova’nın portresi

Göçmen bir ailenin çocuğu olarak İstanbul, Türkiye’de doğdum. Lisans eğitimimi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladım. Ardından TÜBİTAK tarafından desteklenen “Türk çocuk ve ergenler için kültüre duyarlı Stresle Başa Çıkma Ölçeği geliştirme çalışması” adlı tezim ile Bahçeşehir Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans bölümünden mezun olarak uzmanlık eğitimimi tamamladım.

Bana nesilden nesile aktarılan göçmen kimliğimle, Türkiye’de başladığım mesleki yolculuğuma 2016’dan beri Amsterdam’da devam ediyorum. Burada, kayıtlı ve lisanslı uzman psikolog olmak için gerekli sınav ve eğitimleri tamamlayarak “GZ-psycholoog” unvanını aldım. Aynı zamanda gerekli eğitim ve süpervizyonlarımı tamamlayarak, Uluslararası Şema Terapi Derneği ve Hollanda Şema Terapi Derneği onaylı sertifikalı şema terapisti oldum.

Yurtdışında ve Hollanda’da yaşayan expat ve göçmenlerle, göçmenliğin getirdiği zorlayıcı deneyim ve duyguların yanı sıra ve zaten bavulumuzda gelen yaralarımızı tanımaya ve onarmaya, kendimizi gerçekleştirmemize engel olan durumları keşfetmeye ve değiştirmeye yönelik bireysel psikoterapi çalışmalarını sürdürüyorum. Danışanların beklentileri ve ihtiyaçlarına uygun olarak görüşmelerde şema terapisi, EMDR ve bilişsel davranışçı terapi gibi çeşitli terapi yaklaşımlarını kullanmaktayım. Terapistliğin yanı sıra, aynı zamanda Hollanda’da ruh sağlığı merkezlerinde tedavi koordinatörü (Regiebehandelaar) olarak çalışmakta ve psikologlara diagnostik ve psikoterapi konularında süpervizyon vererek, klinik becerilerinin gelişimine katkıda bulunuyorum.

Yaşam boyu öğrenme ilkesiyle halen alandaki eğitim ve süpervizyonlarıma devam etmekte olup, halihazırda Türkçe, İngilizce ve Hollandaca dillerinde terapi veriyorum.

Akreditasyonlar ve Üyelikler
  • Uzman psikolog (GZ-psycholoog) (BIG kayıt no: 99928955025)
  • Şema terapisti - Uluslararası Şema Terapi Derneği
  • Şema terapisti - Hollanda Şema Terapi Derneği
  • EuroPsy Avrupa Psikoloji Sertifikası - Avrupa Psikologlar Birliği Federasyonu
  • Türk Psikologlar Derneği
Geçmiş deneyimler
’19 -      
 – Terra Mental Health, Hollanda
’17 - ’25
 – Cirya GGZ, Hollanda
’14 - ’16
 – Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi, Türkiye
’12 - ’14
 – Panik Atak ve Anksiyete Dostları Derneği, Türkiye
Eğitim
’12 - ’14
 – Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı, Bahçeşehir Üniversitesi
’07 - ’12
 – Psikoloji Lisansı, İstanbul Bilgi Üniversitesi
’11
 – Erasmus Değişim Programı, Utrecht Üniversitesi
Yayınlar
  1. Yıldız, N., Sevi, O. M., Soykal, İ., Odabaşıoğlu, G. & Genç, Y. (2014). Psikoloji Öğrencileri ve Mezunlarının Psikiyatrik Rahatsızlıklar ve Bağımlılığa İlişkin Bakış Açılarının Değerlendirilmesi. Bağımlılık Dergisi, 15(4), 173-179.
  2. Gökler-Danışman, I., Yalçınay, M. & Yıldız, N. (2017). Kanser Hastalarında Yas Belirtilerinin Ölçülmesi: Uzamış Yas Bozukluğu Ölçeği Türkçe Formu’nun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi, 28(3), 190-197.
  3. Gökler-Danışman, I., Yıldız, N. & Yiğit, İ. (2017). Development of a coping with stress scale for a non-western population of children and adolescents. Anxiety, Stress, and Coping: An International Journal, 30(6), 687-701.
  4. Pinar-Erdem, A., Kuru, S., Urkmez, E.S., Sepet, E., Gunes, H., Yildiz, N., Topcuoglu, N. & Kulekci, G. (2018). Oral health status and its relation with medication and dental fear in children with attention-deficit hyperactivity disorder. Niger J Clin Pract, 21(9), 1132-1138.

Hizmet verdiğim alanlar

20 yaş üstü yetişkin bireylerle çalıştığım başlıca alanlar:

  • Adaptasyon güçlükleri
  • Anksiyete, Panik bozukluk ve Fobiler
  • Bağlanma ve yakınlık sorunları
  • Depresyon
  • Göçmenlik
  • Kayıp & Yas
  • Özgüven Sorunları
  • Psikosomatik Belirtiler
  • Stres ile başa çıkma
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Tükenmişlik Sendromu

Terapi Yöntemleri

Şema Terapi

Şema Terapi, kapsamlı ve bütünleyici bir psikoterapi yaklaşımıdır ve bilişsel davranışçı terapi, bağlanma teorisi, gestalt terapisi, nesne ilişkileri teorisi, psikanaliz ve psikodrama gibi çeşitli yaklaşımlardan öğeleri içerir. Şema terapisindeki temel fikir, her çocuğun temel duygusal ihtiyaçlara sahip olduğudur (Young, 2003). Bu temel ihtiyaçlar şunları içerir:

  • Güvenli bağlanma (güvenlik, istikrar, bakım)
  • Özerklik, yeterlilik ve kimlik duygusu
  • İhtiyaçları ve duyguları ifade etme özgürlüğü
  • Spontanlık ve oyun
  • Gerçekçi sınırlar ve özdenetim

Bu çekirdek ihtiyaçlardan bir veya daha fazlası çocukluk döneminde yetersiz karşılanırsa veya kişi çocuklukdöneminde travmatik veya zarar verici olaylar yaşarsa, sert ve uyumsuz şemalar gelişebilir ve bunlar daha sonra işlevsiz davranışlara yol açabilir. Şemalar, bireylerin dünya görüşlerini, kendilerine ve başkalarına karşı tutumlarını ve kişilik yapılarını içeren temel inançlardır. Şemaların oluşumu, çocuğun mizacı, olumsuz yaşam deneyimleri ve kültürel faktörlerden etkilenir.

Şema Terapisinde terapist, bilişsel yeniden yapılandırma, yaşantısal egzersizler, imgeleme ve sandalye çalışmaları gibi çeşitli terapötik teknikler kullanarak bireylerin şemalarını tanımalarını ve sorgulamalarını, daha sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmelerini ve daha olumlu düşünme, hissetme ve ilişki kurma yolları geliştirmelerini sağlar.

Şema Terapisi özellikle uzun süreli duygusal zorluklar ve kompleks kişilerarası sorunlarla mücadele eden bireyler için oldukça yardımcı olabilir. Şema Terapisi, kişinin işlevselliğine ve ilişkilerine etki eden erken duygusal yaraları anlama ve iyileştirme üzerine odaklanır, böylece daha tatmin edici ve denge içinde bir yaşam sürmeye yol açar.

Daha fazla bilgi için: https://schematherapysociety.org/Schema-Therapy

EMDR

EMDR (Göz Hareketleri Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) travma ve rahatsız edici anıların belirtilerini hafifletmek için tasarlanmış bir psikoterapi yaklaşımıdır. EMDR terapisi, geçmiş anıları silmez, ancak bireylerin rahatsız edici anıları yeniden işlemelerine ve bu anıların duygusal yükünü hafifletmelerine yardımcı olur. Bu yöntemde, terapist rehberliğinde bireyler, göz hareketleri, sesler veya dokunmalar gibi çift taraflı uyarıcılarla anıları hatırlarlar. Bu süreç, anıların etkisini azaltmaya ve duygusal rahatlama sağlamaya yönelik olarak tasarlanmıştır. EMDR, travma sonrası semptomların hafifletilmesine ve duygusal iyilik halinin desteklenmesine yardımcı olurken, hızlı ve etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir.

Daha fazla bilgi için: https://www.emdr.com/what-is-emdr/

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), düşünceler, duygular ve davranışlar arasındaki bağlantıya odaklanan, yaygın olarak kullanılan ve kanıta dayalı bir psikoterapi yaklaşımıdır. BDT, bireylerin duygusal sıkıntıya ve işlevsel olmayan davranışlara katkıda bulunan olumsuz düşünce kalıplarını tanımlamalarına ve sorgulamalarına yardımcı olmayı amaçlar. Bu düşünce kalıplarını değiştirerek, bireyler duygularını daha etkili bir şekilde yönetmeyi öğrenebilir ve daha sağlıklı başa çıkma stratejileri benimseyebilirler. BDT, yapılandırılmış, hedef odaklı ve kısa süreli bir yaklaşımdır ve genellikle terapist ile danışanın işbirliği yaparak danışanın denge içinde bir yaşam sürmelerini sağlamak için beceriler geliştirmesi içerir.

Daha fazla bilgi için: https://cares.beckinstitute.org/about-cbt/

Pratik bilgiler

Birlikte çalışmaya başlamadan önce, hem şikayetlerinizi ve beklentinizi öğrenmek hem de yardım talebiniz için doğru kişi olup olmadığımı değerlendirmek için telefonla ücretsiz kısa bir ön görüşme yapıyorum. Ön görüşme için psy.nejlayildizgmail adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Bu ön görüşmenin ardından, yüz yüze ya da online olarak gerçekleştirdiğimiz 2 ya da 3 intake görüşmesi sonrasında bir terapi planı oluşturuyorum ve ardından birlikte çalışma konusunda hemfikir isek, terapi seanslarını düzenliyoruz.

Ücretlendirme ve sigorta

Hollanda’da kayıtlı ve lisanslı psikolog olduğum için, sunduğum tedaviler sağlık sigortanız tarafından %100 karşılanmaktadır. Görüşmelerin, sağlık sigortası tarafından karşılanmasını istiyorsanız, ev doktorunuzdan yönlendirme mektubu (verwijsbrief) almanız gerekmektedir. Bu durumda şikayetlerinize göre bir tanı koyulması gerekmektedir ve kendi yıllık riziko kotanızdan (eigen risico) ödemek durumundasınız.

Şayet tanı almak istemezseniz, seans ücretini kendiniz ödemeyi de seçebilirsiniz. Bu durumda ev doktorundan yönlendirme mektubuna ihtiyaç yoktur ve yıllık riziko kotanızı kullanmak durumunda kalmazsınız. Ücret için iletişime geçebilirsiniz.

Yazılar

  1. “Bir araf olarak göçmenlik”
    11 Şubat 2024
  2. “Hollanda’da psikolog olmak ve ruh sağlığı merkezlerinde psikolog olarak çalışmak”
    4 Şubat 2024

İletişime geçin

Bir randevu ayarlamak için veya herhangi bir sorunuz varsa, lütfen e-posta aracılığıyla bana ulaşın.

E-posta
psy.nejlayildizgmail
LinkedIn
/in/nejla-yildiz-belchinova
Instagram
@uzm.psk.nejlayildiz
Adres
Oosteinde 27
1017 WT Amsterdam
Hollanda
Logo (KvK: 91502853)
2025 © Nejla Yıldız-Belchinova Arka Plan Kaynağı: Çiçek Açan Badem Ağacı, Vincent van Gogh, 1890 · Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)